Asimetria mamara

Asimetria mamara reprezinta o problema medicala deosebit de importanta pentru femei,poate afecta puternic imaginea de sine ,aceasta afectiune medicala nu se poate corecta decat pe cale chirurgicala.

Asimetria mamara isi face aparitia la pubertate , in perioada dezvoltarii sanilor,sau poate avea loc o accentuare a unei asimetrii rezonabile in timpul perioadei de sarcina sau/si alaptare.

In mod exceptional ,poate indica un defect congenital,sindromul Poland,caracterizat prin slaba dezvoltare a muschiului pectoral.

Prima decizie pe care trebuie sa o ia o pacienta cu asemenea afectiune este sa se programeze la consultatie la un medic chirurg plastician, el fii nd cel mai calificat in rezolvarea acestei probleme medicale.

Daca sanii sunt mici sau medii cu volume diferite ,fara ptoza mamara,daca pacienta opteaza pentru augmentarea mamara se folosesc implante mamare de volume diferita, sau poate sa aleaga posibilitatea exciziei chirurgicale a sanului mai mare.

Daca sanii sunt mici sau medii ,foarte ptozati si inegali ,se executa ridicarea sanilor la acelasi nivel, cu sau fara marirea sanilor cu proteze.

Daca sanii sunt mari ,inegali ,de dimensiuni diferita ,fara ptoza mamara,se poate scoate excesul din sanul mai mare,sau se micsoreaza ambii sani.

Daca sanii sunt de mari dimensiuni,inegal,ptozati, fie se scoate excesul din sanul mai mare sau se micsoreaza ambii sani si se ridica la aceeasi pozitie.

Sanii tubulari ,asimetrici,se poate executa marirea ambilor sani cu implante mamare de volume diferita ,se micsoreaza areolele,se coboara santul inframamar.

In cadrul consultatiei medicul trebuie sa efectueze o evaluare amanuntita pentru a stabili modalitatea chirurgicala prin care isi atinge scopul.Trebuie explicat pacientei ca o simetrie perfecta nu exista,totdeanu exista un grad minor de asimetrie mamara. Este bine sa evitam pacientele care nu au perspective realiste.Medicul trebuie sa explice avantajele si dezavantajele fiecarei metode chirurgicale.Medicul de comun acord cu pacienta hotaraste
modalitatea de a opera functie de anatomia glandelor mamare si de gradul de asimetrie.

Probleme medicale delicate ridica asimetria mamara post chirurgicala, cand pacienta este supusa unei alte operatii,se schimba implantele mamare cu altele ce au un volum adecvat si vor fi pozitionate corepunzator;poate fi necesara ridicarea suplimentara a sanului ptozat in cazul ca s-a efectuat lifting mamar; daca dupa reductia mamara apare asimetrie se excizeaza un volum suplimentar din sanul mai mare; daca areolele nu sunt
corespunzatoare are loc corectarea pozitiei lor,a formei sau marimii lor.

La consultatie pacienta este obligata sa dea relatii despre posibilele afectiune medicale,diabet,tuberculoza, sida, infarct miocardic, afectiuni hematologice, alergii la diverse medicamente. Veti indrumata sa va efectuati un set de analize medicale uzuale,HLG,glicemie ,uree, creatinina,probe hepatice, coagulograma,ionograma,o Rx pulmonara,o echografie mamara. Nu se administreaza aspirina, heparina ,trombostop,antiinflamatorii nesteroidiene care influenteaza coagularea sangelui.Operatia se exceuta obligatoriu in afara ciclului menstrual. NU vor fi supuse interventiei chirurgicale femeile insarcinate, cele care alapteaza, care au boli de colagen, infectii sau abcese situate oriunde in organism si cele cu afectiuni psihice.

Spitalizarea postoperatorie va fi de 1,2 zile,in primele 3 zile disconfortul dispare sub tratament cu antalgice si antiinflamatorii.Firele se scot la 14 zile postoperator.

Trebuie sa purtati o bustiera speciala 6 saptamani postoperator, eforturile fizice trebuie evitate in primele 2 luni postoperator, expunerea solara nu o luati in calcul timp de un an.

Complicatiile imediate postoperatorii sunt hemoragia, hematomul, seromul,infectia,prin respectarea stricta o regulilor chirurgicale acestea pot fi avitate, si prin respectarea indicatiilor medicale de catre pacienta.Seromul reprezinta acumularea de lichid in jurul implantului,apare precoce sau tardiv (datorita reactiei capsulare asemanator unei sinoviale,in acest caz se impune schimbarea implantului si indepartarea capsulei).

Spargerea sau ruptura implantului se poate intampla ca urmare a unei lovituri puternice la nivelul pieptului,accident rutier, agresiune,lovire cu o forta mare cu o minge de tenis.Implantele de ultima generatie sunt cu gel de silicon coeziv,care nu curge si se comporta ca o masa unitara,chiar daca implantul se sparge al nu curge. Ruptura se diagnosticheaza imagistic(RMN), si clinic.

Extruzia implantului este o complicatie total nedorita, pacientele trebuie sa constientizeze gravitatea acestei complicatii si sa respecte intocmai indicatiile medicale.
Malpozitia implantului este o complicatie cu rezolvare strict chirurgicala,reinterventia cu repozitionarea implantelor.

Contractia capsulara ,are loc cand tesutul cicatricial fibro-conjunctiv din compozitia capsulei se ingroasa si treptat  datorita miofibrilelor incepe sa se contracte,acesta prin comprimarea implantului il deformeaza. Instalarea acestei complicatii depinde de de reactivitaea fiecarui pacient,de calitatea implantului si a actului chirurgical , acesta sa nu fie insotit de complicatii imediate.

Dupa mastopexie va rezulta o cicatrice circulara in jurul areolei,o cicatrice verticala pana in santul inframamar si o cicatrice in santul inframamr.Daca ptoza este minima inciziile vor fi mai mici. Pacienta va trebui sa foloseasca creme anticicatrizante timp de un an, iar expunerea solara va fi evitata total.

Pacientele supuse acestui gen de interventie sunt in general multumite postoperator, ele trebuie sa evalueze bine situatia preoperatorie, sa aleaga cea mai optima metoda de rezolvare chirurgicala.

Vezi si alte proceduri chirurgicale:

Marirea sanilor
Micsorarea sanilor
Ridicarea sanilor - Mastopexia