Marirea sanilor

Marirea sanilorMarirea sanilor – Silicoane, implante mamare

Augmentarea mamara reprezinta interventia chirurgicala estetica de marire in volum a sanilor prin folosiea implantelor mamare. La ora actuala se folosesc implante cu gel inalt coeziv,acesta este semisolid, cand are loc ruptura invelisului acesta nu migreaza,acest fapt ofera un inalt grad de securitate si o incidenta mai scazuta a contracturii capsulare.

Prima decizie pe care va trebui sa o ia o pacienta care doreste sa-si modifice volumul sanilor este sa se programeze la o consultatie la un medic chirurg estetician, cel mai abilitat sa efectueze asemenea interventii.

In cadrul consultatiei chirurgul trebuie sa efectueze o evaluare corecta a situatiei medicale, trebuie sa explice cum alege cel mai potrivit volum in cazul dumneavoastra,de comun acord cu pacienta se va alege proteza cea mai potrivita. Este bine sa evitam pacientele care nu au perspective realiste,va fi amanat momentul operator pentru o documentare mai buna.

La consultatie trebuie sa oferiti relatii despre posibilele afectiuni medicale,tuberculoza,afectiuni hematologice,alergii la diverse medicamente,diabet. Trebuie sa efectuati un set de analize medicale HLG, uree,creatinina, glicemie, coagulograma,ionograma,probe hepatice, Rx pulmonar, obligatoriu echografia mamara. Nu se administreaza aspirina,heparina,trombostop,antiinflamatorii nestetoidiene care influenteaza coagularea sangelui. Operatia are loc obligatoriu in afara ciclului menstrual. Nu vor fi supuse operatiei femeile insarcinate,cele care alapteaza ,care au boli de colagen, infectii sau abcese oriunde in organism si cele cu afectiuni psihice.

Implantul mamar va fi introdus prin urmatoarele tipuri de incizii:

– incizia plasata la nivelul santului submamar,cea mai frecvent folosita,permite o disectie corecta,usoara a planurilor anatomice precum si o introducere facila a implantului, ea are 4-5 cm.si este foarte rar vizibila, fiind acoperita de volumul sanului.

– incizia periareolara,de-a lungul marginii inferioare a areolei, este vizibila,preferata de multe paciente deoarece au impresia ca nu va fi observata,

-incizia transaxilara, plasata in pliul axilar anterior, trebuie folosit un instrumentar special, cicatricea de la acest nivel se vede cu usurinta deoarece poate deveni cu timpul hipertrofica, exista riscul de a plasa implantele asimetric.

Implantele mamar pot fi introduse fie subglandular,frecvent folosit cand sanul este ptozat,iar stratul adipos consistent pentru a nu permite palparea marginilor implantului,cu ajutorul lor se corecteaza ptoza. Pot fi plasate si sub muschiul pectoral, dupa sectiunea insertiilor lui costale, are loc disectia submusculara pentru crearea buzunarului necesar implantului.

Preoperator nu mancati si nu beti nimic de la orele 22, nu consumati aspirina ,antiinflamatoare nestetoidiene care pot influenta coagularea sangelui,evitati fumatul cu cel putin 3 zile inainte,precum si expunerea solara ,nu tineti cura de slabire deoarece vindecarea poate fi intarziata, operatia nu se va face in timpul ciclului menstrual.

Operatia se efectueaza sub anestezie generala,dureaza circa 2 ore,incizia se traseaza cat mai mica, apoi se creaza buzunarul fie subglandular ,fie submuscular, dupa efectuarea hemostazei se vaplasa implantul ,atentien avand la mentinerea simetriei de pozitie a ambilor sani,sutura plagii operatorii va fi efectuata in trei straturi,la tegument sutura va fi intradermica. Perioada de spitalizare este de o zi, veti primi antiinflamatorii,antibiotice, antialgice. Regimul alimentar trebuie sa fie usor,nu trebuie sa aveti miscari ample ale bratelor, nu va folositi de ele ca sa va dati jos din pat. Bustiera o s-o purtati permanent prima luna postoperator, apoi inca 2 luni pe parcursul noptii, ziua folositi sutien,pentru facilitarea unei vindecari frumoase, sa nu solicitati brasiera tegumentara de greutatea implantului. Nu expuneti cicatricile la solar sau soare timp de 6 luni postoperator. Reluarea activitatii poate avea loc dupa o saptamana.

Complicatiile acestui tip de operatie sunt atat cele generale comune tuturor operatiilor ,cat si specifice. Imediat postoperator poate apare sangerarea,cu riscul de formare a hematomului la nivelul protezei, sau a seromului ce consta in acumularea de lichid seros, acestea doua impune de urgenta interventia chirurgicala. Mai poate sa apara infectia la locul de abord chirurgical, daca nu se rezolva prin antibioterapie, trebuie sa se teintervina si sa scoatem protezele, se va spala bine buzunarul implantului, dupa care se inchide plaga operatorie, implantele se vor pune peste 6; 9 luni de la stingerea procesului infectios.

O complicatie specifica care apare la distanta mare de timp este contractura capsulara,este imprevizibila. In mod normal de jur imprejurul implantelor se dezvolta o capsula fibroasa, ca raspuns al organismului la acest corp strain, cand ea incepe sa se stranga datorita contractiei miofibrilelor,distorsioneaza implantul in interior, clinic se constata deformarea sanului ,la palpare este ferm si pacienta acuza durere. Pentru prevenirea aparitiei trebuie sa utilizam proteze texturate,plasarea submusculara . Corectia consta in indepartarea chirurgicala a capsulei si inlocuirea implantului mamar.

O complicatie de temut este ruptura protezelor,poate ramane nedectata aceasta situatie mult timp,datorita gelului inalt coeziv el nu migreaza in afara implantului. Suspiciunea apare cand pacienta prezinta dureri la nivelul sanilor, la palpare ganglionii axilari sunt evidentiati, se recomanda urgent efectuarea unui RMN,acesta este in masura sa ofere jn diagnostic sigur. Ruptura poate fi cauzata de folosire necorespunzatoare a instrumentelor chirurgicale in timpul actului operatoe, frecarea de marginile inciziei in timpul introducerii acestuia,efectuarea unei mamografii cand se face o compresie prea mare, implantele de slaba calitate,cele neomologate pe
plan international exista un mare risc sa se uzeze invelisul si sa se declanseze ruptura lor ,iar gelul se migreze in exteriorul protezei.

Malpozitionarea implantului mamar este o complicatie de nedorit,deoarece rezolvarea ei consta in reinterventie, cand se reaseaza proteza corespunzator.

Cicatricile postaugmentare mamara in rare cazuri pot crea probleme sa fie dezagreabile, acest lucru tine de fiecare persoana in parte de modul sau de cicatrizare,de calitatea materialului de sutura, de traumatismul operator ,de tensiunea cutanata locala.

In ceea ce priveste asocierea acestui tip de operatie cu cancerul mamar, studiile efectuate nu certifica riscul mai mare comparativ cu femeile care nu au implante, nu exista nici o legatura directa intre protezele mamare si boala neoplazica a sanului.

Pacientele care opteaza penru acest gen de interventie estetica sunt foarte multumite de rezultat, are loc o crestere a increderii in sine, nu se mai simt complexate de aspectul sanilor

 

 

Vezi si alte proceduri chirurgicale:

Micsorarea sanilor
Ridicarea sanilor - Mastopexia
Asimetria mamara