Ridicarea sanilor – Mastopexia

Ridicarea sanilor – Mastopexia

Mastopexia este interventia chirurgicala necesara ridicarii si conturarii estetic a sanilor ptozati,aceasta patologie poate apare dupa sarcina, dupa o cura de slabire acompaniata de o pierdere mare in greutate,in cadrul procesului de imbatranire calitatea tegumentului si volumul glandei scade. Aceasta operatie realizeaza repozitionarea sanului conform unor criterii estetice, pacientele pot naste si alapta fara probleme. Interventia ofera unui san lasat un aspect si volum estetic normal,in multe situatii ridicarea se poate asocia cu introducerea unui implant mamar.

Prima decizie pe care trebuie sa o ia o pacienta cu asemenea deficit estetic este sa se programeze la o consultatie la un medic chirurg plastician,el fiind in masura sa va ajute . In cadrul consultatiei chirurgul estetician trebuie sa faca o evaluare medicala amanuntita ,in functie de aceasta stabileste modalitatea chirurgicala . Exista multe technici de realizare a mastopexiei, functie in primul rand ,de gradul de ptoza mamara si in al doilea rand de preferintele pacientei. Medicul va trebui sa-i explice pacientei toate inciziile ce vor ramane pe suprafata sanilor in momentul in care se inchide procesul de cicatrizare. Trebuie instiintata ca nu exista o simetrie perfecta,totdeauna va fi un minim grad de asimetrie.

Pacientele care nu prezinta perspective realiste este bine sa le amanam, cu scopul evident de a le indruma spre o documentare mai amanuntita . In cadrul consultatiei medicul trebuie sa va prezinte corect medical avantajele si dezavantajele fiecarei technici chirurgicale,dansul in colaborare cu dumneavoastra elaboreaza intreaga strategie medicala .

La consultatie pacienta va fi rugata sa ofere relatii detaliate cu privire la posibilele afectiuni medicale,tuberculoza,sida,infarct miocardic,afectiuni hematologice,diabet,alergii la diverse medicamente,boli hepatice. Veti fi indrumata sa efectuati analizele medicale uzuale,HLG,uree,creatinina,glicemie,coagulograma,ionograma,probele hepatice,Rx pulmonar,obligatoriu echografia mamara. Veti fi rugata sa nu luati preoperator medicamente care modifica coagularea sangelui,cum ar fi aspirina,trombostop,antiinflamatorii nesteroidiene, heparina. Operatia are loc obligatoriu in afara ciclului menstrual. Este contraindicata efectuarea interventiei la
cele insarcinate,care alapteaza, care au boli de colagen,infectii sau abcese situate oriunde in organism, pacientele cu boli psihice.
Exista o technica de mastopexie periareolara, in cadrul ei incizia se traseaza strict in jurul areolei mamare, sanul se ridica circa 2-2,5 cm, este folosita in cazul sanilor cu un grad mic de ptoza, frecvent este asociata de introducerea unui implant mamar retroglandular.

Mastopexia insotita de cicatrice verticala este cea mai frecventa,prezinta indicatia de electie pentru sanii cu ptoza medie ,cicatricea din jurul areolei se continua cu una verticala pana in vecinatatea santului submamar. Si aceasta technica medicul o poate asocia cu introducerea un implant mamar,realizarile estetice postoperatorii fiind mult mai spectaculoase.
Mastopexia insotita de cicatricea in forma de ancora este folosita pentru pacientele cu ptoza mamara severa,cicatricea din jurul areolei se pelungeste cu una verticala pana la santul submamar,apoi cu una orizontala localizata in sant,lungimea acesteia din urma variaza in functie de cantitatea de piele indepartata. Si aceasta metoda se poate asocia cu introducerea unui implant mamar,operatia este dificila, presupune o pregatire profesionala deosebita a medicului operator.

Trebuie subliniat faptul ca daca mastopexia este insotita de introducerea unui implant atunci cantitatea de tegument indepartata va fi mai mica,implantul confera un surplus de volum necesar unei anvelope tegumentare mai mari. Exista situatii cand numai introducerea unui implant rezolva problema estetica,acestea sunt situatii extrem de rare ,in aceleas timp si foarte favorabile pacientei si medicului chirurg.

Preoperator cu 8 ore inainte veti fi sfatuita sa nu mai mancati sa nu mai beti nimic,pentru ca operatia se va efectua sub anestezie generala. Aceste interventii dureaza o perioada mai mare de timp.

Complicatiile postoperatorii imediate sunt hemoragia, de aceea medicul trebuie sa efectueze o hemostaza riguroasa,hematomul(acumularea de sange la nivelul sanului operat, apare senzatia de tensiune,de  ulsatie,durereasi cresterea in volum a sanului),seromul,infectia (cand apare local edemul,durerea,eritemul,febra ). Trebuie o respectare stricta a regulilor chirurgicale si o respectare amanuntita a indicatiilor medicale de catre pacienta pentru evitarea lor. Seromul reprezinta o acumulare de lichid ,apare precoce sau tardiv se acompaniaza de dureri locale, deformarea sanului. Normal edemul se mentine doua saptamani,de asemenea pot apare echimoze, disconfortul este mediu ,se trateaza cu anatialgice. Este obligatorie purtarea bustierei timp de 3 luni,eforturile fizice vor fi evitate 2 luni,expunerea solara nu o luati in calcul timp de un an.

Cicatricile vor fi vizibile, rosii,pruriginoase ,consistente la palpare timp de 3 luni cel putin postoperator, apoi va incepe procesul de palire a lor,devenind albe si moi,insa nu vor dispare niciodata, trebuie sa va obisnuiti cu ele. Medicul va recomanda creme anticicatrizante, folii de silicon,pe care le veti aplica local imediat dupa indepartarea firelor. Daca veti ramane insarcinata va trebui sa luati in calcul o intindere tegumentara apreciabila, care se poate solda cu un grad de ptoza mamara si sa fie necesara o reinterventie, de aceea va rog sa purtati obligatoriu sutien ,acesta are scopul de a evita solicitarea pielii pe cat se poate. Medicul trebuie sa ia in calcul la persoanele predispuse de a dezvolta cicatrici hipertrofice sau cheloide efectuarea unor suturi deosebite technic si recomandarile postoperatorii mai riguroase. Odata instalate cicatricile hipertrofice trebuie revizuite chirurgical prin excizie si resutura.

Spargerea sau ruptura implantului poate avea loc datorita unei lovituri puternice la nivelul pieptului,accident rutier,agresiune,lovire locala cu o minge de tenis. Implantele cu gel de silicon coeziv se comporta ca o masa unitara ,chiar daca implantul se sparge gelul nu curge. Ruptura se diagnosticheaza imagistic,RMN, si clinic. Extruzia implantului este total nedorita,de aceea trebuie constientizata respectarea intocmai a indicatiilor medicale. Malpozitia implantului este o complicatie cu rezolvare chirurgicala,prin repozitionarea lor.
Contractia capsulara consta in dezvoltarea tesutului cicatricial de la nivelul capsulei in exces,miofibrilele se contracta ,astfel incepe comprimarea implantului si deformarea lui. Instalarea complicatiei depinde de calitatea implantului si a actului operator, de reactivitatea fiecarui pacient .

Postoperator veti avea o scadere a sensibilitatii la nivelul areolei,aceasta este temporara ,intr-o luna problema se va rezolva.

Pacientele sunt foarte multumite de rezultatele estetice postoperatorii, sanii prezinta un aspect frumos, au volumul si pozitia ridicata,psihic impactul este senzational,creste increderea in sine, respectul de sine. Pacientele trebuie sa evalueze bine situatie preoperator, sa aleaga metoda cea mai optima .

 

Vezi si alte proceduri chirurgicale:

Marirea sanilor
Micsorarea sanilor
Asimetria mamara