Xantelasmele

Xantelasmele

Xantelasmele

Xantelasmele reprezinta o acumulare de celule conjunctive incarcate cu granulatii lipidice, tradusa prin existenta unei pete galbene, ceroase, localizate la nivelul pleoapelor,predominanat catre partea nazala.

La inceput sunt punctiforme, in mai multe locuri pe pleoape, apoi in timp se unesc si ajung sa formeze suprafete galbui,cu contur neregulat si ovalar,usor reliefate.Xantelasmele au tendinta de a progresa lent in suprafata.Nu sunt dureroase, nu deranjeaza privirea, nu provoaca mancarime, sunt numai inestetice. Termenul de xantelasma provine de la cuvintele grecesti xanthos [galben] si elasma [aspect plat].

La pacientii care prezinta xantelasme se recomanda efectuarea riguroasa a unui consult de medicina interna, de regula se acompaniaza de o dislipidemie, ce reprezinta o modificare calitativa si cantitativa a metabolismului lipidic, un important factor de risc cardio-vascular, de aceea este bine a fi combatuta eficient.

Deoarece aparitia xantelasmelor este insotita de o crestere a colesterolului seric, de cele mai multe ori, daca nu se trateaza afectiunea de fond, dupa excizia placardelor pot apare altele care necesitati acelasi tratament chirurgical. In general, xantelasmele anunta riscul aparitiei unor boli cardio-vasculare, ele nu constituie o boala in sine, ci manifestarea unor dereglari ale organismului, principala cauza fiind hipercolesterolemia.

In vedera imbunatatirii aspectului estetic al fetei,pacientii cu asemenea afectiuni trebuie sa se adreseze medicului chirurg plastician.

Singura modalitate eficienta de indepartare a lor este cea chirurgicala, excizia intregului placard si sutura plagii. Uneori la sutura defectului se pot crea mici deformari, tractiuni ale zonei palpebrale, care se rezolva spontan in cateva luni.Cicatricile postoperatorii in timp se vindeca foarte estetic, nici nu se mai observa. In general pacientii sunt foarte multumiti de rezultatul postoperator.

Tratamentul acesta trebuie sa se acompanieze si de modificarea regimului alimentar, in sensul eliminarii din dieta a grasimilor si dulciurilor concentrate, sa urmeze cu perseverenta tratamentul medicamentos prescris pentru scaderea valorilor lipidelor in sange.

Medicul chirurg plastician va trebui sa instiinte pacientul asupra tuturor riscurilor pe termen lung daca dansul neglijeaza recomandarile medicale, si pe deasupra riscul recidivei locale a xantelasmelor este
ridicat.

Vezi si alte proceduri chirurgicale:

Lifting facial
Lifting cervical
Rinoplastie
Marirea buzelor