Labioplastia este interventia chirurgicala de reducere a dimensiunilor labiilor mici, care s-au dezvoltat in exces sau sunt deformate dupa ce pacienta a prezentat o nastere sau a avut fenomene inflamatorii, infectioase la nivelul lor.

Labiile mici sunt formatiuni anatomice ce reprezinta pliuri ale pielii ce inconjoara vaginul.
Factorii principali pentru care aceste paciente apeleaza la consultatie si la operatia de labioplastie sunt disconfortul psihic si cel fizic. Forma mare a acestora este in primul rand inestetica, in al doilea rand creeaza neplaceri in timpul actului sexual, in viata de zi cu zi ies in evidenta la nivelul lenjeriei intime, incomodeaza la practicarea diferitelor activitati sportive.

Preoperator se recomanda evitarea operatiei de labioplastie in timpul ciclului menstrual sau la paciente cu afectiuni medicale ce contraindica actul chirurgical.

Interventia consta in excizia excesului tegumentar, si refacerea labiilor conform unui espect frumos, care sa fie in armonie cu aspectul celorlalte organe genitale externe, adica sa nu mai protuzioneze dintre labiile mari. Chirurgul trebuie sa fie foarte concentrat pe obtinerea unei simetrii cat mai aproape de perfectiune, linia de sutura sa fie cat mai fina, abia perceptibila la palpare,trebuie sa coreleze noile dimensiuni la cele ale labiilor mari. Atentie sa nu fie o corectare exagerata, deoarece creaza disconfort sexual.

Postoperator se recomanda insistent evitarea contactelor sexuale 4-6 saptamani, evitarea efortului fizic sustinut, pentru ca datorita transpiratiei abundente locale se intarzie vindecarea chirurgicala rapida. Se roaga pacienta sa pastreze o igiena stricta a zonei, prin lavaj zilnic corespunzator, sa poarte chiloti normali, nu tanga.

Complicatiile postoperatorii sunt minore, sangerarea poate surveni in primele 6 ore dupa operatie,infectia,inflamatia in caz de igiena precara . Poate apare dehiscenta suturilor, de cele mai multe ori cand nu se respecta indicatiile medicului chirurg, de repaus sexual.

Majoritatea pacientelor se simt bine dupa operatie, minimul disconfort local este rezolvat prin administrarea medicamentelor antiinflamatorii si antialgice. Sensibilitatea labiilor nu este afectata, cicatricile sunt minime nu creaza disconfort sexual. Pacientele sunt foarte, foarte multumite de rezultatele estetice postoperatorii.

Galerie Foto - Inainte si Dupa